Döküm Tost Makinesi Evde Kullanılır Mı?

05-02-2021 16:30
Döküm Tost Makinesi Evde Kullanılır Mı?

Döküm Tost Makinesi Evde Kullanılır Mı?

 
Sürekli maruz kaldığımız sorulardan birisi olan, döküm tost makinesi evde kullanmak istiyorum, acaba elektrik çok yakar mı? çabuk ısınır mı? döküm plakaları sökülerek yıkanabilir mi? ve benzer bir çok soruyla karşı karşıya kalabiliyoruz. Tabi ki bunlar gerekli olan ve mantıklı sorular, bundan yola çıkarak bu sorulara yanıt vermeye çalışacağız bu yazımızda. 

Döküm tost makinesi evde kullanılabilir mi?
Öncelikle bu soruyla başlayalım, döküm tost makineleri de normal evimizde kullandığımız bir çok elektrikli ev aleti gibi ortalama, 1200 Watt ile 2000 Watt arasında çalışmakta olup, 220 voltaj ile çalıştığından evde kullanmak için altyapısal olarak herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.

Hangi Tost Makinesi Evde Kullanılabilir? 8 Dilim Mi? 16 Dilim Mi? 
Hangi büyüklükteki tost makinelerinin evde kullanılması gerektiği sorusunun yanıtı ise tamamen, tost makinesini kullanacak ailenin vereceği cevaptır, örnek olarak evinizde 8 dilim tost makinesi mi yoksa 16 dilim tost makinesi mi kullanılması gerektiği, aile bireylerinin kalabalık olması veya tezgah üzerinde rahat çalışma alanın olup olmamasıyla alakalıdır. Bununla birlikte, bu ürünler döküm olduğu için ağır ürünlerdir, ortalama 16 dilim tost makinesinin ağırlığı 12-17 kilo arasındadır, yani indirip kaldırırken de zorluk yaşayabileceğiniz ya da bayan kullanıcıların zorlanacağı ürünlerdir.
Bunlarla birlikte özellikle son dönemlerde pandemi sürecinden dolayı, piyasada düşük ağırlıklarda 200 tl ve bu rakamlara yakın döküm isminin sonuna kelimeler getirilerek, ev tipi döküm tost makinesi gibi isimlerle ürünler satılmaktadır, şöyle düşünün 8 dilim bir tost makinesinin döküm kısmı 200 tl gibi bir ücret, yani ucuz etin yahnisi misali, bu ürünlerden evinizde büfede yapılan kaşarsız tostta bile lezzet bulurken, kilo kilo kaşar harcasanız da aynı lezzeti bulamayabilirsiniz.

Döküm Tost Makinesi Elektrik Tüketimi Çok Mu?
Evimizde kullandığımız bir çok cihazla aynı seviyelerde elektrik tüketimlerine sahipler, 12 dilimlik sanayi tipi tost ya da döküm tost makinesi olarak bilinen bir ürün, 1200-1500 Watt aralığındadır, bir çok kullandığımız ev tipi tostlar bile bazen 2000 Watt seviyelerinde olabilmektedir. Döküm olduğu için ısınması biraz daha fazla zaman alır, ama ortalama tost makinesini açtıktan 5-8 dakika sonra ısınmış olacaktır. Yani siz döküm tost makinesiyle günde 4-5 tost yaptığınızda o makinenin yaktığı elektrik tüketimini, elektrik faturanızda kolay kolay hissetmezsiniz. Sonuçta ticari iş yerleri gibi her gün saatlerce tost yapılmayacağı için sorun yok.. Ben tam olarak kullanacağım tost makinesinin 1 saatte yakacağı elektrik tutarının ne olduğunu bilmek istiyorum diyenler olabilir, onlar için de basit bir matematiksel işlem sonuca götürecektir, elektrik faturanızdaki elektriğin kw değerine bakıp, almayı planladığınız tost makinesinin watt değeriyle çarpıp, 1 saat yakacağı elektrik tüketimini ortaya çıkarabilirsiniz. Hatta bu çıkan sonuç, makinenin en son ayarda kullanıldığı zaman, tüketeceği elektrik ücretini ortaya çıkaracaktır. Örnek vermek gerekirse, elektrik faturanızdaki kw değeri 0,70 kuruş, sizin makinenin 1200 Watt ise 0,70 tlx1.2 Kw = 0.84 tl, 1 saatte yakacağı elektriğin tl karşılığı 840 kuruş.. 

Döküm Tost Makinesi Çabuk Isınır Mı?
Ev tipi tost makileri ile aralarında 3-4 dakikalık bir fark olur, ama bu da çok öyle bekleme sürelerini artıracak bir zaman dilimi değil.

Döküm Plakaları Çıkartılarak Yıkanır Mı? Döküm Tost Makinesinin Temizliği Nasıl Olur?
Döküm tost makinelerinin hiç birinde, plakaların söküldüğüne şahit olmadık, bir çok markanın ürünlerini satıyoruz, yıllardır endüstriyel mutfak sektöründeyiz, ama zaten döküm plakalar sökülse bile yıkayamazsınız, çünkü bunlar ham demir olduğu için, yıkanan plaka ertesi güne paslı demir olarak karşınıza çakır, bir başka konu da bu döküm tost makinelerinin suyla temasından kaçınmak gerektiği, temas ettiyse bile kurulayarak tekrar yağlamak gerektiği konusu.. Çünkü hemen paslanan ürünler.. Garip paslanmaz döküm tost makinesi olarak satılan ürünler, bir gün sonrasında paslanabiliyor, çünkü paslanmayan kısım kasa kısımları, paslanan kısım ise döküm bölümleri, ama bu ürünleri paslandırmadan 10 yıl gibi uzun yıllar kullanan binlerce büfe var ülkemizde. Temizlik konusunda, yıkamak yerine nemli bez veya alternatif yöntemleri kullanıyorlar. O alternatif yöntemler arasında, yapışan ekmeği veya kaşarı kazımak için tel fırça kullanabiliyorlar, evet tel fırça bu ürünlerin çizilmek gibi bir sorunu yok, zaten demir yığını, alttaki tabaka da demir, en üst kısımda bulunan tabaka da demir.
 
Döküm Tost Makinesi Neden Almamalıyım?
Bu soruyu da biz ekleyelim, evet sanırım bu soruyu soran müşterimiz olmamıştı.. Neden almamalısınız, ayda yılda bir tost yapıyorsanız almayın çünkü ağır bir ürün, büyük bir ürün, sürekli koyabileceğiniz bir yer yoksa tezgahınızda yeterince yer yoksa, yine almayın çünkü tezgahta ona da bir yer ayırmanız gerekecek.
Aşağıya bir video ekledik, bu videoda döküm 8 dilim tost makinesi alan bir ailenin, evinde tost yapma anları çekilmiş.. 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.